KÖSZÖNTŐ

A BUSÓJÁRÁSRÓL

TURIZMUS


TURISTÁKNAK

ARCHÍVUM

 
Mohácsi Tambura Zenekarok

Poklade Zenekar
A Poklade zenekar 2010-ben, a tagok szülővárosában, Mohácson alakult. A poklade szó a köztudatban egyet jelent a busójárással. Sokacul szó szerinti jelentése, azonban átváltozás. Ez a „lelki átváltozás” minden emberben végbemegy, akár játsza, akár hallgatja a zenét. A zenekar nagyon fontosnak tartja a mohácsi tamburazene hagyományának ápolását, ám emellett további zenei stílusok is megszólalnak repertoárjukban. A Poklade zenekar önálló pódiumzenekarként és a mohácsi Zora néptáncegyüttes kísérőzenekaraként is törekszik a néphagyomány ápolására, ezen kívül rendszeresen zenél táncházakat és gyakran lép fel különböző vendéglátó egységekben is. Sokat köszönhetnek tanítómesterüknek, Versendi Kovács Józsefnek.

Tagok:

Balog Tamás:    prímtambura
Róka Roland:    prímtambura
Andrics Attila:    baszprim
Pávkovics István: baszprim
Cselinácz Marko: harmónika
Bóka Balázs:   kontra
Bischof Dávid: nagybőgő

Orašje ZenekarDunavkinje Zenekar


A Dunavkinje zenekar 2010 óta játszik ebben a felállásban. A zenekar tagjai a Mohácsi Tamburaiskola növendékei. Tanáruk Versendi Kovács József a Népművészet mestere, aki nem csak betanítja az új számokat, de aktív tagja is a zenekarnak. A zenekar már több külföldi és belföldi felkérésnek tett eleget, 2014 júniusában pedig részt vettek a Novi Sad-on megrendezett Nemzetközi Tamburafesztiválon, ahol prímásuk Mihaljevic Anna megkapta a legjobb prímásnak járó díjat. A zenekar repertoárjában a magyar, a cigány és a délszláv zene mellett, más népek zenéi, klasszikus dallamok valamint slágerek is szerepelnek.

Tagok:
Mihaljevic Anna:     prímtambura
Apró Zsófia:            baszprim
Apró Brigitta:          kontra
Versendi Kovács József:  nagybőgőMladi Orkestar 

A zenekar 2013. január 28-án alakult a Mohácsi Sokacok Olvasóköre tagjainak zenész gyermekeiből. Innen az elnevezés is, mely magyarul fiatalok zenekarát jelenti. Az együttes tagjai már több éve játszanak hangszeren, de csak a zenekar megalakulása óta zenélnek együtt. Rendszeresen próbálnak, tanítójuk Pávkovics István. A zenekar célja, a régi sokac zenék megtanulása és fenntartása, ezzel ápolva az ősök kultúráját. Ezen kívül természetesen a zenekar tanul és játszik a környező délszláv nemzetiségektől is, így repertoárjukban megtalálhatók bunyevác és szerb dallamok is, emellett könnyűzenei darabokat is játszanak. Önálló pódiumzenekarként is fellépnek, de állandó kísérői a Mohácsi Sokacok Olvasóköre Gyermek- és Ifjúsági tánccsoportjainak, valamint már több alkalommal kísérték a Hagyományőrző Tánccsoportot és a Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes Mrvice csoportját is. A zenekar fellép a város és a környék rendezvényein, tavaly nyáron a dalmáciai Sveti Filip i Jakov-ba is eljutott.

Tagok:

Bősz Gábor:  tamburabrács
Bubreg Damir:  harmonika
Horváth Márton:  basszprím tambura
Prókai György:   harmonika
Pávkovics István:  tanár, tamburabőgő

Šokadija Zenekar

A zenekar 2006 januárjában alakult többségében helyi (mohácsi) fiatalokból.
A Mohácsi Sokackör égisze alatt működő együttes főként sokac, szerb, és makedón népzenét játszik, de repertoárjukban szerepelnek magyar, román, de még török dallamok is.
Rendszeres résztvevői a helyi és a környékbeli horvát rendezvényeknek, de több ízben jártak már külföldön is. Mindezek mellett tánccsoportok, asszonykórus kísérésében is részt vállalnak, és ez utóbbival karöltve a helyi sokac misék színvonalát emelik játékukkal.
Névválasztásukat a méltán híres egykori mohácsi tamburazenekar, a Šokadija ihlette, akiknek játékstílusa még ma is egyedinek számít. Ezt éleszti fel és folytatja a mostani együttes.

Tagok:

Zenekarvezető:    Horváth Zoltán

Hadra Tamás:          prímtambura
Pozsgai Gergő:         prímtambura
Jaksics György:    brácstambura
Horváth Zoltán:        tamburacsellóVersendi Kovács József  zenekara


Régen inkább délszláv zenét játszott
1978-ban alakult meg a Mohácsi tamburazenekar, melyben 25 évig játszottak együtt

13 éve, alapításától vezeti (korábban Tiszai Györggyel) a Mohácsi Tamburaiskolát

2007-ben  Budapesten szakmai kitüntetést kapott

1973 óta dolgozik a vendéglátónál

A ma fellépő zenekar tagjai 5 éve játszanak ebben a felállásban

Repertoárjukban a népzenétől a könnyűzenéig sokféle muzsika szerepel.

A zenekar tagjai: Versendi Kovács József prim tambura, Kovács József basszprim tambura, Kolutácz József harmonika, Kovács Zsolt tambura brács, Molnár László tamburabőgő

Közreműködik: Kovács Gábor cselló mv.,

A zenekar 30 fővel egyfajta művészegyüttesnek indult szándéka szerint valamennyi mohácsi tamburazenészt össze kívánta fogni. Sajnos a szép elképzelés csupán terv maradt. Kilencen maradtak együtt, ami azért elég egy tamburazenekarhoz. Ők is a klasszikus tamburafelállásban muzsikálnak, amit időnként kiegészítenek egy-egy vendég hangszerrel, így ma két bőgős lesz és Versendi Kovács József fia Gábor is beszáll gordonkával. Repertoárjukon első sorban magyar és délszláv népzene szerepel, de magyar és világsláger átiratokat is játszanak.Menyhárt Éva

Menyhárt Éva népdal és magyar nóta énekes, aki kicsi gyermekkorától népdalokat énekelt, majd 1998-ban kezdett komolyan magyar nótákkal foglalkozni. 2000-ben előadói díjat és működési engedélyt kapott, amikor Veszprémben egy Nemzetközi népdal és magyar nóta éneklési versenyt megnyert.

Ezt követően számos, rangos fesztiválon képviselte városunkat szerte az országban és külföldön is.( Szentendrei hajón, Bostoni hajón(USA)
 Kisvárda, Kárpát-medencei Találkozó, Debrecen Budapest .. stb. )
Legközelebb a mohácsi közönség áll a szívéhez, hiszen minden fellépéskor  a közönség nagy szeretetét élvezi, ösztönzik őt arra, hogy énekeljen és szükség van előadó művészetére.
Általában Versendi Kovács József zenekara kíséri, 
INTERAKTÍV
Térfigyelő kamera kép


Mohács Város Honlapja
 
Mohácsi Takarék
 
Nemzeti Kulturális Alap
 
MCS Vágóhíd
 
EMMI
 
Magyar Fejlesztési Bank
 
MohácsON Mobilapp
 
Dráva Hotel
 
Baranja
 
Tarr Kft.
 
Raiffeizen
 
Zsolnay Márkabolt
 
Jaksics és Fia
 
Mohácsi Vasöntöde
 
Munkás Butykó Építőipari Kft.
 
Steel Metál Kft.
 
Mohács Hő Kft.